Rion aika-ajo

25 naista pääsee kisaan mukaan. Se on naurettavan pieni määrä. UCI rankingin top 15 maata saavat paikan Rion tempoon. Kymmenen paikkaa on vielä jaettavana.

Kisaan haluavalle on vain yksi mahdollisuus, jos maata jota edustaa ei ole viidentoista parhaan maan joukossa. Se on vuoden 2015 MM kisojen aika-ajo. USAssa tulee siis olemaan monta naista, jotka edustavat pientä pyöräilymaata, joiden unelma on Olympiapaikan lunastaminen aika-ajoon.

Miten se käytännössä tapahtuu?

Tiedämme että 15 top maata saavat yhden paikan Rioon. MM kisojen top 10 ajajaa ja heidän edustamat NOCit lunastavat jäljellä olevat paikat. Mutta! Yhdelle NOC:lle voi ainoastaan antaa maksimissaan kaksi paikkaa aika-ajoon. Tämä tarkoittaa sitä että 2015 MM kisoissa hyvän henkilökohtaisen sijoituksen lisäksi on laskettava kuinka monta maata on sijoittunut sinua paremmin.

Esimerkkinä käytän omaa aika-ajoani Kööpenhaminassa 2011. Sijoituin sijalle 20 ja ja suomea paremmin sijoittui 10 maata. Suomi oli näin ollen ensimmäinen maa joka jäi ilman paikkaa Lontoon aika-ajoon.

Arvatkaapa jos harmitti. Olin ajanut kisan huonovointisena koska olin edellisenä iltana oksentanut. Tiesin että paikka Lontooseen olisi lunastettu, jos olisin ollut täysin terve. Austraalia kuitenkin päätti antaa yhden paikan takaisin UCI:lle (top 15 NOC ja top 10 NOC Kööpenhaminassa) ja tämä paikka tuli uudelleen jakoon. Paikka annettiin Suomelle, koska se oli seuraava maa MM Kööpenhaminan perusteella.

Mutkia voi kuitenkin vielä olla matkassa. Aika-ajoon ei pääse vaikka paikka irtoaisi MM kisoissa 2015, jos pyöräilijä ei pääse mukaan Rion maantieajoon. 67 naispyöräilijää on Riossa ja näistä 25 ajaa myös aika-ajoon kun yllä olevat kriteerit täyttyvät.

Lykkyä vain kaikille pikkumaiden edustajille! Toivottavasti monet suurmaat joutuvat antamaan yhden paikan pois. Lontoossa muistaakseni 5 maata joutuivat antamaan paikan meille yksinäisille taistelijoille. Suomi, Eesti, El Salvador, Azerbaijan ja Valko-Venäjä veivät paikat.

Advertisement

0 Responses to “Rion aika-ajo”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Today's photo

My Blog during the 2012 Olympics

Archives


%d bloggers like this: