Rion kisoihin 2016?

Kisat lähestyvät ja eri lajien urheilijat ovat ja kauan sitten aloittaneet valmistautumisen kisoihin. Meidän superuimari Hanski Seppälä twiittasi uimareiden valintakriteereistä, linkkasi FINAn sivuille. Aikarajoja metsästämään ja toivotan hänelle rutkasti onnea.
Meille molemille Sydney 2000 olivat ensimmäiset kisat. Minä palasin olympiaareenalle 12 vuotta myöhemmin, Hanski tavoittelee viidensiä kisoja. Miettikääpä sitä! Ei ole montaa urheilijaa maailmassa, jotka ovat olleet niin monesti mukana.

UCI:n kriteereitä myös odotin innolla syksyllä. Huhuja oli liikkeellä että kriteerit olisivat muuttuneet Lontoon kisoista. Ei ainakaan naisten osalta näin ole. Mahdollisuuksia on, jos on tarpeeksi hyvä, ja onhan meillä tällä hetkellä Lotta Lepistö jolla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa unelmansa. 67 naispyöräilijää pääsee lähtöviivalle Riossa.

Katsotaanpa hieman miten paikka naisten maantieajoon irtoaa.

Kansainvälisellä pyöräilyunionilla (UCI) on ranking lista sekä kansainvälinen kilpailukalenteri jossa on eri kategorian kisoja. Yhden päivän kisat ovat joko 1.1 tai 2.1 kategorian kisoja. Siihen päälle tulee maailmacupin osakilpailut sekä tietysti maailmanmestaruuskisat. Näistä kisoista saa pisteitä. MM kisoista saa loogisesti eniten pisteitä ja 2.1 kisoista vähiten. Pyöräilyn etappikisoista saa myös rankingpisteitä. Etappikisat rankataan kategorioihin 2.2 ja 1.2. Etapeista ja kokonaiskisan tuloksesta saa pisteitä.

Nyt on siis pisteytys selvillä. Pyöräilijä osallistuu kisoihin ja saa kontolleen rankinpisteitä. Pisteitä lasketaan aina 12 kuukauden ajalta siten että edellisen vuoden kuukausi aina putoaa pois. Esim. Kesäkuu 2015-toukokuu 2016. Edellä mainittu ajanjakso on myös kaikille Rioon haluaville tärkeä ajanjakso ja sen tietää tietysti kaikki. Juuri tämä ajanjakson ranking päättä kuka lähtee Rioon ja kuka jää kotiin.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Jo kansainvälistä kalenteria selaessa huomaa että kalenteriin on tullut uusia kisoja tälle ajanjaksolle eri maailman kolkissa. Pisteitä on siis enemmän jaossa kuin “normaalina vuotena”. Myös maiden maajoukkueet kiertävät kisoja yhä enemmän. Pisteet on usein tiukemmalla koska niin moni niistä kamppailee.

Kuka sitten lähtee Rioon? On olemassa henkilökohtainen ranking sekä myös maat rankataan. Neljän parhaan pyöräilijän pisteet lasketaan yhteen ja syntyy maiden välinen paremmuusjärjestys. Maat 1-5 saavat 4 paikka, maat 6-13 3 paikkaa ja maat 14-22 2 paikkaa. Pienille pyörilymaille kova pala purtavaksi.

UCI antaa kuitenkin mahdollisuuden yksittäisille ajajille saavuttaa paikka. Mikäli pyöräilijä on sadan parhaan joukossa, niin pyöräilijän edustama NOC (kansallinen olympiakomitea) saa paikan. Paikkoja on maantiekisaan rajoitetusti, kuten jo mainitsin 67 pyöräilijää. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että maa numero 22 joutuu antamaan takaisin yhden saamistaan kahdesta paikasta UCI:lle joka antaa tämän paikan eteenpäin sille NOC:lle jolla on pyöräilijä sadan joukossa. Näiden kriteerien mukaan maantikisassa on 62 pyöräilijää. Missä ovat 5 paikkaa? 2 paikaa menee isäntämaalle. Kolme viimeistä paikkaa menee maanosille, Afrikan, Aasian ja Amerikan, ykkösrankatulle NOC:lle.

Aikaajoon on olemassa muut kriteerit. Mukaan naisten kisaan kun pääsee vain 25 pyöräiljää. Siitä lisää seuraavassa blogissani.

Advertisement

0 Responses to “Rion kisoihin 2016?”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Today's photo

My Blog during the 2012 Olympics

Archives


%d bloggers like this: